Φαρμακείο για Ταξί

Στις πόλεις κυκλοφορούν καθημερινά χιλιάδες ταξί, μεταφέροντας εργαζομένους, οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένους ή και ασθενείς από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται οτι ο αριθμός ταξί στην Αθήνα υπερβαίνει τις 15,000 οχήματα.  Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν περίπου 2,000 ταξί.

Γιατί πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο φαρμακείο στο ταξί

Πρώτιστο μέλημα του οδηγού πρέπει να είναι η ασφάλεια του ίδιου και των επιβατών.

Η μέριμνα για την ασφάλεια ξεκινάει πρώτα από όλα από τη φροντίδα του ίδιου του οχήματος από τον οφηγό του ταξί ή από τον ιδιοκτήτη, τη σωστή του συντήρηση ώστε να ελαχιστοποιείται όσο το δυνατόν ο κίνδυνος ατυχήματος.

Σημαντικό στοιχείο στην ασφάλεια του ταξί ειναι και η παρουσία φαρμακείου, ώστε να περίπτωση κινδύνου να μπορεί ο οδηγός να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες είτε στον ίδιο είτε στον επιβάτη. Ταυτόχρονα, εάν το όχημα διθέτει φαρμακείο, είναι δυνατόν ο οδηγός να προσφέρει πρώτες βοήθειες ακόμα και σε περιπτώσεις ανάγκης εκτός του οχήματος, για παράδειγμα σε περίπτωση ατυχήματος κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το ταξί και ο οδηγός ειναι θέση να βοηθήσει.

Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ναυλώνεται ένα ταξί για τη μεταφορά ασθενών – σε αυτή την περίπτωση και δεδομένου οτι πολλά μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της κούρσαςμ τα να έχει ο οδηγός διαθέσισμο φαρμακείο στο ταξί συμβάλει στο αίσθημα της ασφάλειας.

Νομοθεσία σχετικά με την διατήρηση φαρμακείου εντός του ταξί

Ο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο άρθρο 81 και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 25 αναφέρει:

Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών μπορεί να επιβάλλεται ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων, των υπ’ αυτών ρυμουλκουμένων, των τρίτροχων οχημάτων, των μοτοσικλετών και των μοτοποδηλάτων και με άλλα, εκτός των πιο πάνω, εξαρτήματα ή συσκευές (π.χ. πυροσβεστήρες), που προορίζονται για την ασφάλεια των οχημάτων αυτών ή των άλλων επί της οδού οχημάτων, τη βελτίωση του εξοπλισμού τους και την εξυπηρέτηση του δι’ αυτών εκτελούμενου έργου. Με την αυτήν απόφαση μπορεί να επιβάλλεται ο εφοδιασμός όλων των οδικών οχημάτων με κιβώτιο το οποίο θα περιέχει υγειονομικό υλικό πρώτων βοηθειών.

 

Τι πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο για ταξί

Το βασικό φαρμακείο ταξί πρέπει μεταξύ άλλων να περιέχει

  • Γάζες
  • Αιμοστατικό επίδεσμο
  • Ψαλίδι
  • Μαντηλάκια οινοπνεύματος
  • Τσιρότα
  • Ζελέ για εγκαύματα
  • Παραμάνες για σταθεροποίηση συνδέσμων
  • Βαμβάκι
  • Οινόπνευμα

Τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα σε περιπτώσεις ατυχήματος ή στην ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν έκτακτο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κούρσας.

Που πρέπει να αποθηκεύεται το φαρμακείο εντός του ταξί

Το φαρμακείο καλό είναι να βρίσκεται σε σκιερό μέρος και κατά πρότίμηση όχι στο πορτ μπαγκαζ καθώς εκεί αναπτύσοονται υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης σημαντικό είναι ο οδηγός να έχει εύκολη πρόσβαση στο φαρμακείο και όχι πχ να χρειάζεται να μετακινήσει αντικείμενα ώστε να το πιάσει. Τα περιεχόμενα του φαρμακείου πρέπει να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μία θήκη και όχι διάσπαρτα μέσα στο όχημα.

Λόγω των παραπάνω λογικό είναι το μέγεθος και το βάρος του φαρμακείου να είναι τέτοιο ώστε να είναι δυνατή η εύκολη τοποθέτηση και μεταφορά του.

Φαρμακείο για ταξί από την MedicalKits.gr

Η MedicalKits.gr έχει σχεδιάσει του το φαρμακείο για ταξί δημιουργώντας μια ξεχωριστή σύνθεση με όλα τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω. Δείτε το φαρμακείο για ταξί.