Airbnb Συμβουλές Ασφάλειας για Ιδιοκτήτες

Η παροχή ασφάλειας από τους ιδιοκτήτες στους ενοίκους καταλυματων airbnb και εν γένει καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για τους οικοδεσπότες. Όπως είναι γνωστό, το ανέβασμα ενός χώρου στην πλατφόρμα airbnb ή σε άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης περιλαμβάνει και την συμπλήρωση του λεγόμενου “Εγχειρίδιου του σπιτιού” μέσα από το οποίο οι ιδιοκτήτες μπορούν να αναρτήσουν σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με διάφορα σημεία της καταχώρησης.

Μερικά παραδείγματα είναι πληροφορίες για το σημείο του σπιτιού που υπάρχουν extra κουβέρτες, από πού κλείνει η παροχή νερού σε περίπτωση βλάβης, πού βρίσκονται τα χρήσιμα τηλέφωνα για έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης (πχ κλήση για ασθενοφόρο ή πυροσβεστική).

Το σημείο που οι ιδιοκτήτες ανεβάζουν το εγχειρίδιο του σπιτιού βρίσκεται στην ενότητα Διαχείριση Καταχώρησης >Λεπτομέρειες καταχώρησης > Πληροφορίες για επισκέπτες > Επεξεργασία (link) Η γενικότερη παροχή ασφάλειας στους επισκέπτες είναι σημείο στο οποίο ο οικοδεσπότης πρέπει να έχει επενδύσει, να έχει σχεδιάσει και να έχει σκεφτεί πριν έρθει η στιγμή όπου θα χρειαστεί να επέμβει και να ψάξει λύσεις τελευταίας στιγμής.

Το Εγχειρίδιο Σπιτιού AirBnB

Στο άρθρο αυτό επικεντρωνόμαστε σε ορισμένα σημεία που πρέπει να έχουν λυθεί και ο ιδιοκτήτης να παρέχει σε όλους τους επισκέπτες για την ασφάλεια τη δική του, της ιδιοκτησίας του, των guests και της γειτονιάς.

Επιπλέον, μια καταχώρηση airbnb με ένα Εγχειρίδιο Σπιτιού που δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης έχει ενδιαφερθεί για την ασφάλεια, δημιουργεί μια αίσθηση σιγουριάς στον guest και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες λήψης θετικών κριτικών / reviews.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ασήμαντες φαινομενικά ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε αρνητικές κριτικές από επισκέπτες που θα περίμεναν απο τους ιδιοκτήτες να έχουν φροντίσει να μεριμνήσουν για τα απολύτως στοιχειώδη.

Για παράδειγμα ο επισκέπτης ενός καταλύματος βραχυχρόνιας μίσθωσης που βρίσκεται σε περιοχή με πολλά κουνούπια θα περίμενε ο ιδιοκτήτης που γνωρίζει την ιδιαιτερότητα της περιοχής να έχει φροντίσει να υπάρχει ένα απλό αντικουνουπικό διαθέσιμο. Μπορεί το κόστος του αντικουνουπικού να είναι αμελητέο, η απουσία του όμως μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική κριτική κατ’ επέκταση σε απώλεια μελλοντικών κρατήσεων.

Συγκεντρώνοντας κάποια απαραίτητα σημεία ασφάλειας, παραθέτουμε κάποιες ενέργειες που οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων airbnb πρέπει να κάνουν ώστε να εξασφαλίσουν κάποια ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας για τους επισκέπτες τους. Ορισμένες από τις παρακάτω κατηγορίες πρέπει να καταχωρηθούν και στην υποενότητα Ασφάλεια Σπιτιού της ενότητα Παροχές για κάθε καταχώρηση.

Ασφάλεια από φωτιά για Airbnb / Πυροσβεστήρας

Είναι λογικό να μην πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι ένας πυροσβεστήρας ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για airbnb / booking βραχυχρόνιας μίσθωσης ή σπίτι που ενοικιάζεται σε σταθερή βάση.

Η βασική όμως διαφορά εδώ έγκειται στο ότι στην περίπτωση της μακροχρόνιας μίσθωσης (ενοίκιο) ο υπεύθυνος για την προμήθεια του πυροσβεστήρα ειναι ο ενοικιαστής που διαμένει το σπίτι, ενώ στην περίπτωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ο υπεύθυνος αγοράς είναι ο ιδιοκτήτης.

Ο πυροσβεστήρας πρέπει να βρίσκεται σε περίοπτη θέση, ο ενοικιαστής να πληροφορείται για την ύπαρξή του τόσο μέσα από το προφίλ της καταχώρησης στην πλατφόρμα αλλά και κατά την πρώτη του παρουσία στο στο χώρο. Σημαντικό είναι επίσης να υπάρχει καταγεγραμμένος και ο τρόπος χρήσης του πυροσβεστήρα ή να δείξει ο ιδιοκτήτης τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση πυρκαγιάς στον ενοικιαστή (πλήκτρο απασφάλισης).

Τηλέφωνα Πρώτων Βοηθειών – Τηλέφωνα Ανάγκης

Τόσο στο Εγχειρίδιο του σπιτιού όσο και μέσα στο σπίτι airbnb πρέπει να υπάρχουν τα τηλέφωνα για κάθε ανάγκη. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα επιτακτικότερη σε περιπτώσεις διαμονής ξένων επισκεπτών που δεν ομιλούν την ελληνική γλώσσα. Τηλέφωνα ανάγκης: Άμεση Δράση / Police: 100 ΕΚΑΒ / Ambulance: 166 Πυροσβεστική  Fire: 199 ΔΕΗ Electricity emergency: 10503 Εφημερεύοντα Νοσοκομεία  / Hospitals: 1434

Καλό είναι τα τηλέφωνα αυτά να είναι γραμμένα σε ένα σημείο δίπλα σε κάποιο σταθερό τηλέφωνο ώστε σε περίπτωση άμεσης ανάγκης η μόνη κίνηση που θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης να είναι απλά να σηκώσει το σταθερό τηλέφωνο και να καλέσει το νούμερο που θα δεί να αναγράφεται στο χαρτί τηλεφώνων άμεσης ανάγκης.

Μπορεί να ακούγεται αρκετά “μη τεχνολογικό” για τις μέρες μας, αλλά εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου επισκέπτες δεν έχουν δυνατότητα κλήσης λόγω roaming ή λόγω του ότι απλά έληξαν οι μονάδες, στο σπίτι μπορεί να υπάρχει ασθενές έως και ανύπαρκτο σήμα κινητής τηλεφωνίας, τότε η υπάρξη του σταθερού τηλεφώνου με τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης δίπλα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Φαρμακείο – Κουτί Πρώτων Βοηθειών

Οι περιπτώσεις ατυχημάτων κατά τη διάρκεια διακοπών ή διαμονής σε κάποιο airbnb / booking κατάλυμα δεν ειναι λίγες. Ανεξαρτήτως του μεγέθους του ατυχήματος, στο κατάλυμα πρέπει να υπάρχει πάντα ένα κουτί πρώτων βοηθειών με κάποια απαραίτητα.

Η διαθεσιμότητα Κουτιού Πρώτων Βοηθειών είναι σημείο που η ίδια η πλατφόρμα εστιάζει και καλεί τους ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν το αντίστοιχο πεδίο κατά τη δημιουργία της καταχώρισης. H MedicaKits έχει σχεδιάσει το κουτί πρώτων βοηθειών για σπίτι που περιέχει όλα τα παραπάνω και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την ασφάλεια και την παροχή πρώτων βοηθειών στο σπίτι. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να παραγγείλουν το κουτί από τη σελίδα ή τηλεφωνικά στο και να το λάβουν στο κατάλυμα τους σε 2 εργάσιμες ημέρες.

Child Proofing Airbnb  – Σπίτι ασφαλές για παιδιά

To child proofing είναι ένα σύνολο ενεργειών που ο ιδιοκτήτης πρέπει να κάνει ώστε το σπίτι να είναι ασφαλές για παιδιά. Μπορεί οι ενήλικες guest να μη χρειάζονται πολλά από τα στοιχεία που κάνουν ένα σπίτι child proof – ασφαλές για παιδιά – δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις που οι επισκέπτες φέρνουν μαζί τους ανήλικα παιδιά ή ακόμα και νεογνά. Είναι σημαντικό εάν ένα σπίτι είναι “ασφαλές για μωρά” να αναφέρεται στην καταχώρηση, καθώς και να αναφέρονται και τα επιμέρους σημεία που κάνουν το σπιτι child proof.

Για παράδειγμα είναι εξαιρετικά απλό να είναι έχουν οι πρίζες ενός σπιτιού airbnb καλύμματα για την ασφάλεια των παιδιών. Και την περίπτωση που δεν έχουν οι πρίζες καλύμματα, να είναι ήδη αγορασμένα ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να τα εφαρμόσουν πολύ γρήγορα στις πρίζες. Το σημείο στο οποίο βρίσκονται αποθηκευμένα τα καλύμματα πρίζας πρέπει να αναγράφεται στο Εγχειρίδιο του Σπιτιού.

Ανιχνευτής Καπνού & μονοξειδίου του άνθρακα (CO)

Η AirBnB δίνει σημασία στην παροχή συστημάτων ανιχνευτή καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα στα καταλύματα. Εκτός από το να είναι απλά εγκατεστημένες οι συσκευές, η εταιρία παροτρύνει τους οικοδεσπότες να φροντίζουν και για τη σωστή λειτουργία των συσκευών και τη συντήρησή τους μέσω τακτικών ελέγων.

Μάλιστα, συγκεκριμένα η AirBnB παρέχει δωρεάν έναν ανιχνευτη καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους ιδιοκτήτες (εναν συναγερμό / καταχώρηση). Όλες οι διαδικασίες περιγράφονται στην ενότητα Ασφάλεια στο Σπίτι καθώς και η αίτηση λήψης του δωρεάν ανιχνευτή καπνού.

Κλείσιμο Παροχής Νερού – Γενικός Διακόπτης

Σε περιπτώσεις πλημμύρας εντός σπιτιού από σπάσιμο σωλήνα ή κάποια άλλη αιτία είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης να έχει ήδη υποδείξει στον επισκέπτη το σημείο που κόβει τη γενική παροχή νερού στο κατάλυμα ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερη ζημιά.

Επίλογος – Ασφάλεια στο AirBnB

Η ασφάλεια στο airbnb είναι κάτι που εκτός από τον επισκέπτη βαρύνει και τον ιδιοκτήτη ο οποίος οφείλει να έχει προνοήσει για κάποια από τα πράγματα που αναφέρονται παραπάνω. Η παροχή συνθηκών ασφαλείας εντός σπιτιού, εκτος του οτι πρωτίστως μπορεί να αποβεί σωτήρια ακόμα και για τη ζωή ενός επισκέπτη airbnb, είναι εξαιρετικά πιθανό να εκτιμηθεί και να οδηγήσει σε θετικές κριτικές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε περισσότερες κρατήσεις.

Η θωράκιση ενός σπιτιού με όλα τα παραπάνω μπορεί επίσης να ενσωματωθεί και την τιμή του καταλύματος – καθώς δεν είναι λίγοι οι guests που αναζητούν airbnb με extra κριτήριο την ασφάλεια και είναι πιθανότατα διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για ένα σπίτι που έχει επενδύσει στην ασφάλεια σε σχέση με ένα αντίστοιχης ποιότητας σπίτι που δεν παρέχει το ίδιο αίσθημα.

Links:

Κουτί πρώτων βοηθειών για σπίτι και αυτοκίνητο