Τι είναι οι πρώτες βοήθειες;

Είναι μία ακολουθία ενεργειών που κάνουμε στον τόπο του ατυχήματος, ώστε να αποφευχθεί αρχικά ο θάνατος του θύματος και κατά δεύτερον την ανακούφιση του με ταυτόχρονη πρόληψη επιδείνωσης της κατάστασή του.

Αυτές οι πρώτες ενέργειες γίνονται με πρόχειρα μέσα και δεν αποσκοπούν στην τελική θεραπεία, η οποία γίνεται πάντα σε κατάλληλη μονάδα υγείας.

Μπορούν να γίνουν από οποιονδήποτε αρκεί να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Ενέργειες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Μόλις αντιληφθείτε ένα τροχαίο ατύχημα μειώστε σταδιακά ταχύτητα και σταματήστε τοποθετώντας το όχημά σας σε κατάλληλη θέση προστατεύοντας τη σκηνή του ατυχήματος αποφεύγοντας και τον κίνδυνο μιας άλλης σύγκρουσης.

Αφήστε ανοιχτά τα alarm και τα φώτα αν είναι βράδυ και τοποθετήστε κώνο ή τρίγωνο σε απόσταση ασφαλείας για να ειδοποιήσετε τα υπόλοιπα διερχόμενα οχήματα. Φορέστε αν είναι εφικτό φωσφορίζον γιλέκο και κρατήστε ένα φακό και κάντε κυκλικές κινήσεις με αυτό.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην τοπογραφία του δρόμου, στο όριο ταχύτητας, στον όγκο της κίνησης, στις καιρικές συνθήκες και στην απαιτούμενη απόσταση που χρειάζονται για να σταματήσουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα από τη στιγμή που θα είναι στο οπτικό τους πεδίο το σημείο του τροχαίου ατυχήματος.

Όλες αυτές οι παράμετροι πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη αφού η σκηνή του ατυχήματος εγκυμονεί πολλούς κινδύνους οι οποίοι θα πρέπει να αναγνωριστούν και να διαχειριστούν προστατεύοντας τόσο τον εαυτό σας όσο και τους υπόλοιπους που βρίσκονται στο σημείο.

Μόλις πλησιάσετε τα τραυματισμένα άτομα και πριν κανετε μια πρώτη εκτίμηση όσον αφορά τον αριθμό και το βαθμό των τραυμάτων προσπαθήστε να κλείσετε τη μηχανη και να αφαιρέσετε το κλειδί τοποθετώντας το όμως σε εμφανές σημείο ή να κλείσετε τη μηχανή πιέζοντας το κομβίο start engine.

Επικοινωνήστε με το 166 – Ε.Κ.Α.Β. ή το 199 – Πυροσβεστικό Σώμα ή το 112 – Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης, δίνοντας την ακριβή τοποθεσίας σας, τον αριθμό και την κατάσταση των τραυματιών και όποια άλλη πληροφορία σας ζητηθεί. Καλώντας τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης – 112 μπορείτε να ενεργοποιήσετε ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.

Σε καμία περίπτωση μην κλείσετε ποτέ πρώτοι το τηλέφωνο, ακόμη και αν θεωρείτε ότι έχετε αναφέρει όλες τις πληροφορίες που έχετε συλλέξει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε παραλείψει κάτι καθώς επίσης και να σας δοθούν περαιτέρω οδηγίες από το εξειδικευμένο προσωπικό που θα σας απαντήσει.

Πρώτες βοήθειες στους τραυματίες

Στα τροχαία ατυχήματα ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης επισκιάζεται από περισσότερο εμφανείς πληγές (κατάγματα, αιμορραγία) γι’ αυτό και βεβιασμένες και άνευ ψυχραιμίας κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες και ανεπανόρθωτες βλάβες στον τραυματία που δεν θα είχαν προκληθεί αν δεν παρέχουμε εμείς βοήθεια.

Ακόμα και η παραμικρή μετακίνηση χωρίς την αναγκαία κινητοποίηση δύναται να προκαλέσει κάκωση στο νωτιαίο μυελό.

Από τη στιγμή που θα προσεγγίσετε το τραυματισμένο άτομο δεν θα πρέπει να τον μετακινήσετε ούτε να προσπαθήσετε να τον απεγκλωβίσετε από το αυτοκίνητο εκτός εάν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή του, πχ αν έχει εκδηλωθεί φωτιά στο αυτοκίνητο γιατί κατά την μετακίνηση μπορείς να χειροτερέψετε κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ή του αυχένα. Μόνο τότε θα σκεφτείς τη μετακίνησή τους.

Σε περίπτωση λιποθυμίας / Οδηγίες Πρώτων Βοηθειών

Εάν βρούμε άτομο σε λιποθυμία, ελέγχουμε τον αεραγωγό για να βεβαιωθούμε ότι αναπνέει ή ακουμπάμε το χέρι μας στο στέρνο του και αφουγκραζόμαστε το στέρνο του αν ανεβοκατεβαίνει. Συνήθως μετά από 1-5 λεπτά συνέρχεται το άτομο μόνο του.

Όταν το θύμα δεν ανακτά τις αισθήσεις του, αλλά αναπνέει, το γυρίζουμε σε ασφαλή θέση και καλούμε βοήθεια.

Όταν δεν έχουμε σημεία κυκλοφορίας αρχίζουμε ΚΑΡΠΑ.

Σε περίπτωση κλειστών αεραγωγών

Θα πρέπει να γίνει άμεσα έλεγχος και εάν υπάρχουν καθαρισμός ξένων σωμάτων (ξύλο, πλαστικό, χώματα, εμέσματα, σπασμένα δόντια) που εμποδίζουν την αναπνοή του τραυματισμένου.

Αυτό επιτυγχάνεται βάζοντας τον δείκτη του δεξιού χεριού μας κυρτό σαν αγκίστρι βαθιά μέσα στο στόμα μέχρι την βάση της γλώσσας και απομακρύνουμε τα ξένα σώματα. ενώ παράλληλα τραβάμε και καθηλώνουμε την γλώσσα προς τα έξω και κάτω.

Εν συνεχεία, φέρνουμε το κεφάλι στην ευθεία με το υπόλοιπο σώμα και σπρώχνουμε το πηγούνι ώστε να φέρουμε το κεφάλι σε υπερέκταση.

Σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί η απομάκρυνση βαριών αντικειμένων που τον πιέζουν και δεν τον αφήνουν να αναπνέει φυσιολογικά.

Τεχνητή αναπνοή / Οδηγίες Πρώτων Βοηθειών

Καταφεύγουμε σε αυτήν τη μέθοδο όταν το άτομο δεν αναπνέει και δεν παρατηρούμε οποιαδήποτε αναπνευστική κίνηση.

Γίνεται συνήθως με τη μέθοδο “στόμα με στόμα”.

  • Να γίνει έλεγχος της ασφάλειας του περιβάλλοντος
  • Να γίνει έλεγχος αν το άτομο έχει τις αισθήσεις του
  • Ελέγξτε τη στοματική κοιλότητα για τυχόν περιεχόμενο
  • Κλείστε τη μύτη του θύματος
  • Διατηρήστε την ανύψωση του πηγουνιού και πάρτε μια βαθιά εισπνοή
  • Σφραγίστε τα χείλη σας γύρω από τα χείλη του θύματος
  • Φυσήξτε σταθερά στο στόμα του (ο θώρακας ανασηκώνεται)
  • Απομακρύνετε το στόμα σας (ο θώρακας πέφτει)

Επαναλάβετε (δώστε 2 αργές αποτελεσματικές εμφυσήσεις) και εάν υπάρχουν σημεία κυκλοφορίας

  • Συνεχίστε με εμφυσήσεις και δώστε 10-12 εμφυσήσεις κατά λεπτό
  • Ελέγχετε κάθε 1 λεπτό τα σημεία κυκλοφορίας

Μόλις δώσει σημεία ζωής γυρίστε τον σε πλάγια θέση ασφαλείας.

Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση Αιμορραγίας

Αιμορραγία ονομάζουμε την απώλεια αίματος λόγω ρήξης του αγγείου που προκαλείται από τραυματισμό .

Οι περισσότερες λειτουργίες του ανθρώπου στηρίζονται στην ικανή και συνεχή παροχή αίματος, γι’ αυτό και οποιοσδήποτε τραυματισμός μπορεί να αποβεί μοιραίος αν οδηγεί στην απώλεια αίματος.

Η αιμοραγία μπορεί να είναι εσωτερική ή εξωτερική ή και τα δύο. Ανάλογα με την πηγή της η αιμορραγία διακρίνεται σε αρτηριακή, τριχοειδής και φλεβική.

Στην αρτηριακή αναβλύζει με όχι σταθερή πίεση φωτεινό κόκκινο αίμα, στην φλεβική υπάρχει σταθερή ροή σκούρο κόκκινου χρώματος αίμα και στην τριχοειδής υπάρχει μικρή ροή αίματος εξαιτίας μικρών τραυμάτων.

O πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει κάποιος την αιμοραγία είναι να ασκήσει πίεση κατευθείαν επάνω στην πληγή, με ταυτόχρονη περίδεση με γάζες και επιδέσμους.

Επίδεση με πίεση

  • Τοποθετήστε και πιέστε ακριβώς πάνω στην πληγή τον αιμοστατικό πιεστικό αποστειρωμένο επίδεσμο.
  • Δέστε τον σφιχτά
  • Αν ματώσει το πρώτο επίθεμα, αφαιρούμε και βάζουμε άλλο στεγνό.

Επίδεση με τριγωνικό επίδεσμο

Αν η αιμορραγία με την εφαρμογή πάνω στην ανοιχτή πληγή δε σταματάει, τότε θα πρέπει να γίνει ισχυρή επίδεση στο κομμένο σημείο και να ανυψωθεί το μέλος αυτό, ώστε να προληφθεί μεγάλη απώλεια αίματος.

  • Με έναν φαρδύ επίδεσμο ή ένα φαρδύ κομμάτι υφάσματος τυλίγουμε σφιχτά ψηλότερα και κεντρικότερα του σημείου που αιμορραγεί και δένουμε με κόμπο.
  • Κατόπιν το στρίβουμε είτε με το χέρι μας είτε αφού έχουμε τοποθετήσει πάνω στο κόμπο ένα κομμάτι ξύλου, ή ένα μαρκαδόρο μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία .

Η σωστή επίδεση πονάει τον τραυματία.

Εάν και πάλι δεν σταματήσει η αιμορραγία εφαρμόζουμε και άλλη επίδεση με τριγωνικό επίδεσμο.

Προσοχή: Αν σας παραπονεθεί ο τραυματίας ότι η επίδεση τον πονάει μην την αφαιρέσετε ή την χαλαρώσετε, γιατί η σωστή επίδεση πονάει τον τραυματία.

Εγκαύματα / Οδηγίες Πρώτων Βοηθειών

Η εγκαυματική επιφάνεια μετριέται επί της εκατό (%), μια παλάμη του εγκαυματία αντιπροσωπεύει το 1% της Ολικής Επιφάνειας Σώματος (ΟΕΣ).

Η έμφαση στην αντιμετώπιση του εγκαύματος δίνεται στην ταχύτητα.

Πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί το έγκαυμα με καθαρό κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά ή αν είναι σε μεγάλη έκταση του σώματος να βυθιστεί το μέλος αυτό σε ένα κουβά ή σε μία μπανιέρα. Η γρήγορη ψύξη μειώνει τις επιδράσεις του εγκαύματος και απαλύνει τον πόνο.

Αφαιρέστε κοσμήματα, ζώνες που βρίσκονται στην εγκαυματική περιοχή και απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα όπως καμένα ρούχα, όσα βέβαια απομακρύνονται εύκολα.

Απλώστε καταπραϋντικό gel, όπως το Burnshield Hydrogel που είναι ένα υδροκολλοειδές ζελέ φυτικής προέλευσης ή τις αποστειρωμένες γάζες Burnshield που είναι εμποτισμένες με το ανωτέρω υλικό.

Σε περίπτωση κατάγματος

Κάταγμα ορίζουμε το σπάσιμο του οστού.

Η πρώτη φροντίδα όλων των καταγμάτων είναι η πλήρης ακινητοποίηση της περιοχής.

Τα σπασμένα μέλη πρέπει να μετακινούνται απαλά, ελαφρά τεντωμένα και η τάση πρέπει να ασκείται συνεχώς μέχρι που να βρεθεί το μέλος στη σωστή θέση του.

Είδη καταγμάτων

  • Συντριπτικά (μικρά κομματάκια οστών).
  • Ρωγμώδη.
  • Επιπλεγμένα (το σπασμένο οστικό άκρο διαπερνά την επιφάνεια του δέρματος ώστε να προκαλέσει βλάβη μαλακών μορίων ή μικροβιακή φλεγμονή).
  • Χλωρού Ξύλου (εμφανίζονται στα μικρά παιδιά).

Συμπτώματα

  • Άλγος δυνατό κατά την κίνηση.
  • Οίδημα, εκχύμωση.
  • Παραμόρφωση, βράχυνση μέλους.
  • Αδυναμία κίνησης.
  • Παρά φύση κίνηση.
  • Κριγμός κατά την εξέταση

Μεταφορά

Είναι πολύ σημαντική η πλήρης ακινησία του τραυματία.

Η μεταφορά του θα πρέπει να γίνεται από παραπάνω από τρία άτομα με φορείο προκειμένου να επιτυγχάνεται η ακινητοποίηση κεφαλιού – θώρακα και κάτω άκρων.